Nasze Kulinarne Dziedzictwo- Smaki Regionów
Zarząd Województwa Opolskiego ogłosił XX edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości.
Konkurs jest organizowany w dwóch etapach – pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego, a w jego trakcie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody „Perła”. Drugi etap to finał krajowy konkursu, który odbędzie się w trakcie trwania targów „Smaki Regionów” w Poznaniu, gdzie
podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki „Perły”.
Od lat konkurs cieszy się ogromnym powodzeniem wśród mieszkańców, ale niestety jego zeszłoroczna edycja nie mogła mieć miejsca ze względu na obostrzenia związane z sytuacją epidemiologiczną. W tym roku finał wojewódzki odbędzie się 5 września w Muzeum Wsi Opolskiej
w Opolu-Bierkowicach, zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami sanitarnymi.
W związku z powyższym, zwracam się z ogromną prośbą o rozpowszechnienie informacji o konkursie wśród mieszkańców województwa opolskiego, którym zależy na podtrzymywaniu tradycji kulinarnych tego regionu w myśl idei „Opolskie ze smakiem”. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 26 lipca br.
Regulamin konkursu oraz załączniki można odnaleźć na stronie:
www.dziedzictwokulinarne.opolskie.pl.