Aż osiem pereł dla opolskich produktów!!!!
Kolejny rok z rzędu producenci żywności z województwa opolskiego wracają z Poznania z workiem nagród. Podczas trwania targów „Smaki Regionów” miał miejsce m.in. krajowy finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Opolscy producenci i kucharze w ubiegłym roku zdobyli siedem „Pereł” – nagród, które przyznaje krajowa kapituła konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W tym roku jednak padł rekord, ponieważ do województwa opolskiego trafiło, aż osiem tych prestiżowych nagród. Dwie perły z powiatu prudnickiego (z Gminy Biała i Gminy Głogówek).
To ogromne wyróżnienie dla Gminy Biała.
Oto nagrodzone produkty:
-zakwas z buraków kiszonych – Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie, gm. Lewin Brzeski, Anna Zazula;
-chleb mleczny praszkowski – Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” Krystyna Preś;
-lody z dawnych lat – Lody Szypuła 1974, Tomasz Szypuła;
-ciastka wigilijne – Cukiernia “Magosz” Maria i Franciszek Magosz;
-marcepan śląski (marcepan wielkanocny)– Stowarzyszenie “Odnowy Wsi Biedrzychowice”, Sonia Jasik;
-Soleier – śląskie jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka–Hreczaniuk
Państwo Hreczaniuk z Gminy Biała - zdobyli trzecią Perłę (najwyższe odznaczenie ) w swojej długoletniej karierze mającej na celu promocję i kultywowanie tradycji kulinarnych województwa opolskiego!!!
Serdecznie gratulujemy!!