• EN
  • CZ
  • DE
×
Wyszukaj w serwisie
×

Aż osiem pereł dla opolskich produktów!!!!

Kolejny rok z rzędu producenci żywności z województwa opolskiego wracają z Poznania z workiem nagród. Podczas trwania targów „Smaki Regionów” miał miejsce m.in. krajowy finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Opolscy producenci i kucharze w ubiegłym roku zdobyli siedem „Pereł” – nagród, które przyznaje krajowa kapituła konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.  W tym roku jednak padł rekord, ponieważ do województwa opolskiego trafiło, aż osiem tych prestiżowych nagród. Dwie perły z powiatu prudnickiego (z Gminy Biała i Gminy Głogówek).

To ogromne wyróżnienie dla Gminy Biała.

Oto nagrodzone produkty:

-zakwas z buraków kiszonych – Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie, gm. Lewin Brzeski, Anna Zazula;

-chleb mleczny praszkowski – Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” Krystyna Preś;

-lody z dawnych lat – Lody Szypuła 1974, Tomasz Szypuła;

-ciastka wigilijne – Cukiernia “Magosz” Maria i Franciszek Magosz;

-marcepan śląski (marcepan wielkanocny)– Stowarzyszenie “Odnowy Wsi Biedrzychowice”, Sonia Jasik;

-Soleier – śląskie jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka–Hreczaniuk

Państwo Hreczaniuk z Gminy Biała - zdobyli trzecią Perłę (najwyższe odznaczenie ) w swojej długoletniej karierze mającej na celu promocję i kultywowanie tradycji kulinarnych województwa opolskiego!!!

Serdecznie gratulujemy!!


 

Turystyka weekendowa

Sprawdź szczegóły
Polecamy
  • box-bory.jpeg
  • box-gckbiala.png
  • sluzbawojskowa.jpeg